Mainos

SuomiAreenan synty ajoittuu hiljaiseen heinäkuuhun 2004, jolloin SuomiAreenan tuottaja (2006-2015) Esa Nieminen tuskaili uutisköyhää heinäkuuta.

– Ihmettelin, mihin se yhteiskunnallinen keskustelu yhtäkkiä katoaa lähes 1,5 kuukaudeksi. Samaan aikaan medialta odotetaan lisääntyvää vastuuta keskustelun ylläpitäjänä. Siinä perusta uudelle yhteiskunnalliselle kesätapahtumalle, Nieminen muisteli.

Vuonna 2005 SuomiAreenan paikaksi valikoitui Pori, sillä heinäkuussa samaan aikaan järjestettävä Pori Jazz -festivaali on ihmisten mielikuvissa Suomen paras kesätapahtuma ja kävijöiden profiili sopii yhteiskunnalliselle keskustelutapahtumalle erinomaisesti. Porin kaupunki lähti hankkeeseen heti mukaan ja järjestäjät tutustuivat samana kesänä yhdessä Ruotsin Almedalsveckaniin.

– Visbyssä on keskusteltu jo 40 vuoden ajan, mutta käynnin jälkeen totesimme, että meidän on syytä tehdä ihan omannäköinen tapahtuma, Nieminen kertoi.

Tavoitteena oli luoda kaikille avoin tapahtuma, jossa pyritään luotsaamaan Suomen tulevaisuutta kesäisen leppoisissa merkeissä.

Keväällä 2006 MTV Uutisten päätoimittaja Merja Ylä-Anttila kertoi hankkeesta eduskunnan puhemies Paavo Lipposelle, joka innostui ideasta. Sinä vuonna 100 vuotta täyttäneestä eduskunnasta tuli SuomiAreenan ensimmäinen pääyhteistyökumppani.

Lue alta SuomiAreenan historia vuosi vuodelta.

2020

SuomiAreenan kaikille avoimia ja ilmaisia keskustelutilaisuuksia ei järjestetty Porissa kesällä 2020. Syynä oli maailmanlaajuinen koronapandemia. SuomiAreena seurasi keväällä koronavirustilanteen kehittymistä sekä asiantuntija-arvioita epidemian kestosta. Koska ei ollut varmuutta, voidaanko tapahtuma toteuttaa turvallisesti, MTV ja Porin kaupunki päättivät peruuttaa tapahtuman. SuomiAreena olisi järjestetty Porissa 13.-17.7.2020. Päätös perumisesta tehtiin maaliskuun lopussa, reilut kolme kuukautta ennen heinäkuun tapahtumaviikkoa.

SuomiAreenan teemat olivat vuonna 2020 Huomisen rakennuspalikat: kestävä kehitys,  kansainvälisyys ja lasten unelmat. Pääyhteistyökumppaneita olivat Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla ja Plan International Suomi.

Tapahtumaviikolla MTV3-kanavalla esitettiin kaksi politiikkaohjelmaa. SuomiAreena: Tasavallan presidentin kyselytunti kuvattiin poikkeusvuonna tasavallan presidentin kesäasunnolla Naantalin Kultarannassa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistöä haastatteli MTV Uutisten toimittaja Jan Andersson ja presidentti vastasi myös katsojien etukäteen lähettämiin kysymyksiin. SuomiAreena: Puheenjohtajatentti lähetettiin suorana Helsingin Allas Sea Poolin lavalta. Tentissä olivat mukana kaikki eduskuntapuolueet; varapuheenjohtaja Ville Skinnari (SDP), puheenjohtaja Katri Kulmuni (Kesk.), puheenjohtaja Maria Ohisalo (Vihr.), varapuheenjohtaja Jussi Saramo (Vas.), varapuheenjohtaja Sandra Bergqvist (RKP), puheenjohtaja Jussi Halla-aho (PS), puheenjohtaja Petteri Orpo (Kok.), puheenjohtaja Hjallis Harkimo (Liik.). Tentin juonsivat MTV Uutisten toimittajat Eeva Lehtimäki ja Jaakko Loikkanen.

SuomiAreena julkaisi heinäkuussa SuomiAreenalle vuoden aikana työstetyn vastuullisuusohjelman. Se johtaa ja seuraa tapahtuman vastuullisuutta tulevina vuosina. SuomiAreena haluaa tulevaisuudessa olla hiilineutraali tapahtuma, joka vahvistaa entistä paremmin sekä kävijöiden että tekijöiden sosiaalista ja taloudellista hyvinvointia.

2019

SuomiAreenan kävijämäärä nousi ennätystasolle oikukkaasta säästä huolimatta. Kävijöitä oli 73 000. Somessa lyötiin kävijäennätyksiä. Twitterin tavoittavuus tuplaantui tapahtumaviikolla yli 18 miljoonaan, kun se oli edellisenä vuonna koko viikolla 9 miljoonaa.

Porissa neljännentoista kerran järjestetyn SuomiAreenan teemat olivat tulevaisuuden osaaminen ja innovaatiot. Pääyhteistyökumppanit olivat Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, Business Finland, DNA, LähiTapiola ja Tieto Oyj. Tilaisuuksia oli 200 ja niissä oli mukana noin 1000 puhujaa.

Kesän vetonauloja olivat muun muassa Puheenjohtajatentti, joka veti Porin torin täyteen väkeä (850 henkilöä) sekä DNA:n konsertti, johon saapui 8 500 kuulijaa. Myös OAJ:n järjestämä pop-up-koulu kiinnosti yleisöä, ja päivän aikana nykykouluun kävi tutustumassa yli 2 000 kävijää.

Estradeilla nähtiin pääministeri Antti Rinne ja lähes koko uusi hallitus, ohjelmajohtaja Jenni Haukio, elokuvaohjaaja Renny Harlin , lukuisa joukko artisteja kuten Ellinoora, Mikko Leppilampi, Michael Monroe, Maija Vilkkumaa ja Vilma Alina sekä MM-kultamitalistit Marko Anttila, Oliwer Kaski, Juho Lammikko ja Niko Ojamäki.

Kesän uutuus oli Lasten keskustelu, jossa oli mukana satakuntalaisia lapsia sekä mm. Tatu ja Patu -elokuvsta tuttu näyttelijä Eedit Patrakka.

SuomiAreenan arvot ovat avoimuus, moniääninen keskustelu, tasa-arvo, rohkeus ja rentous. Ne työstettiin yhteistyössä SuomiAreenan järjestäjätahojen kanssa SuomiAreenan kehityskyselyn yhteydessä sekä järjestäjätapaamisissa syksyllä ja talvella. 

2018

Historian helteisimmän SuomiAreena-viikon tilaisuuksiin osallistui 67 000 kävijää. Luku jäi siten hieman edellisen vuoden ennätyslukemista, silloin kävijöitä oli 74 000. Erityisesti sosiaalisessa mediassa SuomiAreenan tavoittavuus nousi tapahtumaviikolla huimasti, yli 8 miljoonaan, kun edellisenä vuonna luku oli 1,6 miljoonaa. Tunnuksella #suomiareena lähetettiin viikon aikana yli 60 000 tviittiä.

Porissa kolmannentoista kerran järjestetyn SuomiAreenan teemat olivat turvallisuus, suvaitsevaisuus ja vastuullisuus. Pääyhteistyökumppanit olivat Puolustusvoimat, Veikkaus ja DNA. Tilaisuuksia oli 200 ja niissä oli mukana yhteensä noin 1 000 puhujaa. Viikon suurimmat yleisömagneetit olivat DNA:n kesäkonsertti, jota seurasi 7 500 ihmistä sekä Puolustusvoimien taistelunäytös, jota seurasi 2 100 kävijää.

Kesän uutuuksia olivat eduskuntapuolueiden puheenjohtajien pitämät Arvopuheet ja kaikille vapaa keskustelufoorumi SuomiAreenan Speakerscorner. Lisäksi SuomiAreenan Kansalaistori laajeni torilta ja kävelykadulta Etelärantaan, minne pystytettiin myös uusi SuomiAreena-rannan lava. MTV-lavalta lähetettiin päivittäin Huomenta Suomea ja muuta ohjelmaa MTV3-kanavalle.

2017

SuomiAreena keräsi ennätysmäärän yleisöä yhteiskunnallisten ja päivänpolttavien asioiden äärelle. Viikon aikana kuultiin 950 puhujaa 170 tilaisuudessa. SuomiAreenaan osallistui ennätysmäärä yleisöä, 74 000 ihmistä. Tapahtuman teema oli Suomi 100 – Yhdessä ja pääyhteistyökumppanit olivat Suomi 100, Suomen ev.-lut. kirkko sekä DNA. 

Viikon suosituimmaksi tilaisuudeksi nousi DNA:n Saariluoma ja starat Porin illassa -show, jota oli seuraamassa keskiviikkona yli 8700 henkilöä. Toinen viikon yleisömagneetti oli tasavallan presidentin Sauli Niinistön haastattelutunti, jota seurasi keskiviikkona 5000 kuulijaa MTV-lavalla Porin torilla.

Kesän uutuuksia olivat SuomiAreena-mobiilisovellus, lapsiparkki sekä Teemu Muurimäen suunnittelema vaatemallisto Suomi-areenalle. Stora Enso ja Aalto-yliopisto rakensivat yhdessä Gallen-Kallelankadulle tunnelimaisen Aika-lavan. Lavan 100 jalkaa kuvastivat satavuotiaan Suomen itsenäisyyden aikaa. Kirkon ja Suomi 100:n Muutosterassi oli auki koko viikon yötä päivää Kansalaistorilla.

2016

Vuoden 2016 SuomiAreena oli suositumpi kuin koskaan, viikon aikana tilaisuuksissa oli 63 000 kävijää. Viikon aikana järjestettiin yli 170 tilaisuutta, joissa oli yhteensä 850 puhujaa. Tapahtuman teema oli suomalainen työ ja kansalaisjärjestötoiminta ja pääyhteistyökumppanit olivat DNA, työ- ja elinkeinoministeriö, RAY ja SOSTE. 

SuomiAreena uudistui monella tavalla vuoden 2016 aikana. Viikon aikana saavutettiin entistä enemmän nuoria uudella Laiv@lavalla, jossa esiintyi viikon aikana muun muassa runsas joukko tubettajia, koodaajia ja start-upeja. Estradilla nähtiin viikon aikana pääministeri Juha Sipilä ja lähes koko hallitus, Maltan pääministeri Joseph Muscat, entinen EU-komissaari Poul NielsonRisto SiilasmaaMatti Alahuhta, presidentti Tarja HalonenMaija Vilkkumaa ja Anssi Kela. Viikon ehdottomasti kohutuin vieras oli Anneli Auer. 

SuomiAreena alkoi vahvasti heti maanantaina, jolloin myös Kansalaistori aukaistiin kävijöille. Keskustelut keskitettiin kuudelle päälavalle, joista uusin tulokas oli Antinkatu 5 -lava. MTV-lavalta torilta lähetettiin viikon aikana useita tuntia Huomenta Suomea ja muuta ohjelmaa MTV3-kanavalle. 

2015

Porissa kymmenettä kertaa järjestetty SuomiAreena kokosi ennätysyleisön, 58 132 kävijää. Viikon aikana järjestettiin yli 160 SuomiAreena -tilaisuutta, joissa oli lähes 800 puhujaa. Kansalaistorilla edusti viitisenkymmentä organisaatiota esittelytelttoineen. Keskustelujen teemana olivat opetus ja kulttuuri. Pääyhteistyökumppaneina olivat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä DNA.

Keskusteluissa mukana olivat mm. presidentit Tarja Halonen ja Martti Ahtisaari, eduskunnan puhemies Maria Lohela, puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg, professori Pentti Arajärvi, muusikot Ismo Alanko, Toni Wirtanen, Anssi Kela ja Paleface. Savonlinnan Oopperajuhlien terveiset SuomiAreenaan välittivät Johanna Rusanen-Kartano ja Waltteri Torikka. DNA järjesti huikean suosion saavuttaneen Bumtsi Bum -shown, jonka juonsi kukapa muukaan kuin Marco Bjurström.

MTV lähetti SuomiAreenasta yhteensä 22 tuntia tv-lähetystä MTV3-kanvalle ja noin 200 tuntia sisältöä MTV:n Katsomoon.

2014

Yhdeksännessä SuomiAreenassa oli ensimmäisen kerran pääteema: asuminen ja ympäristö, ja tämän myötä pääyhteistyökumppanina ympäristöministeriö. Kaikkiaan SuomiAreena-viikolla, 12.–19.7.2014, tilaisuuksia oli 135 ja Kansalaistorille oli pystytetty 54 telttaa. Keskusteluissa oli mukana yksitoista ministeriä, lähes 70 kansanedustajaa ja kaikkiaan noin 700 puhujaa. Viikon keskustelutilaisuuksiin osallistui yli 30 000 kuulijaa.

Viikon ja koko SuomiAreenan historian merkittävimmän avauksen teki arkkipiispa Kari Mäkinen. Hän pyysi SuomiAreenan avajaisissa henkilökohtaisesti anteeksi kirkon suhtautumista homoseksuaaleihin. Viikon aikana keskusteluissa mukana olivat muun muassa presidentti Martti Ahtisaari, Jenni HaukioSofi Oksanen ja Jussi69. Ympäristöteeman merkeissä eduskunnan ympäristövaliokunta siivosi Yyterin dyynejä ja uutisviikkoa sävytti nikkelipäästö Kokemäenjokeen. Liikunta oli näyttävästi viikolla esillä: ensi kertaa järjestetty Liikuntatorstai lasten olympialaisineen keräsi lähes 2 500 osanottajaa. 

MTV lähetti Porista tv-ohjelmaa päivittäin maanantaista perjantaihin 1,5 tuntia. Suoria lähetyksiä ja tallenteita oli tarjolla kaikkiaan 60. Tunnuksella #suomiareena lähetettiin viikon mittaan yli 16 000 tviittiä.


2013

Kahdeksannessa SuomiAreenassa 15.–19.7.2013 tilaisuuksia oli 125. Kesän pääyhteistyökumppaneina olivat eduskunta, Suomen Punainen Risti ja Sonera. Suomen Punainen Risti rakensi keskelle Poria evakuointileirin, jossa mahtui yöpymään kolmisensataa henkilöä. Sonera toi keskustelijansa ja vieraansa omalla junalla tapahtumaan. Keskusteluissa oli mukana yhteensä noin 600 puhujaa. Kansalaistorilla esittäytyi 36 eri järjestöä kolmen päivän ajan. Tilaisuuksiin osallistui lähes 23 000 kävijää.

Viikon suosituimmissa tapahtumissa eduskunnan 1980-luvun poliitikot haastoivat konkaripoliitikot, satakuntalainen kuntajuna liikennöi Rauman ja Porin väliä. Tunnetuimmat kansainväliset vieraat olivat Kansainvälisen Punaisen Ristin pääjohtaja Yves Daccord ja kansainvälisen rauhaninstituutin johtaja Terje Rod-Larsen.

MTV lähetti SuomiAreenalta tv-ohjelmaa lähes 11 tuntia, ja näiden lähetysten tavoitettavuus oli noin miljoona katsojaa. Myös Radio Nova siirsi aamulähetyksensä Poriin koko viikoksi. Suoria nettilähetyksiä ja -tallenteita oli tarjolla kaikkiaan 60 eri tilaisuudesta. Sosiaalinen media tuli vahvasti ensi kertaa mukaan. Tunnuksella #suomiareena lähetettiin kaikkiaan noin 6 000 tviittiä.

2012

Seitsemännessä SuomiAreenassa 14.–20.7.2012 oli 98 tilaisuutta. Kaikkiaan viikon tilaisuuksiin osallistui lähes 22 000 kuulijaa. Kesän pääyhteistyökumppaneina toimivat evankelisluterilainen kirkko, Folktinget ja sisäministeriö.

Ulkoministeriön Women Building Peace -tilaisuuteen osallistui ulkoministeri Erkki Tuomiojan johdolla jemeniläinen rauhannobelisti Tawakkol Karman ja libyalainen kansalaisaktivisti Farida Allaghi sekä presidentti Tarja Halonen

Eduskunnan yllättävä pikakokoontuminen Helsingissä Eurooppa-asioiden johdosta torstaina 19.7.2012 muutti Porissa yli kolmenkymmenen tilaisuuden ohjelmaa kansanedustajien joutuessa kiirehtimään eduskuntaan. SuomiAreena järjesti edestakaisen charter-lennon Helsingistä Poriin torstaisen eduskunnan istunnon päätyttyä ja perjantaiaamuna takaisin Helsinkiin.

2011

11.-15.7.2011 järjestetyssä SuomiAreenassa oli lähes sata tilaisuutta, joihin osallistui lähes 20 000 kuulijaa. Kansalaistorin uutuutena oli Porin kävelykadulla MTV3:n lava, jossa haastateltiin yli sataa SuomiAreena -keskustelijaa. Ensimmäisen kerran myös MTV3:n aamuohjelma Huomenta Suomi lähetettiin koko SuomiAreena-viikon Porista.

SuomiAreena-viikolla kuultiin merkittäviä kansainvälisiä vieraita. Torstaina 14.7.2011 ulkoministeri Erkki Tuomiojan johdolla presidentti Martti Ahtisaari, BBC:n erikoiskirjeenvaihtaja Lyse Doucet sekä egyptiläinen poliittinen aktivisti Esraa Abdel Fattah summasivat Pohjois-Afrikan kevään ja alkukesän ns. Jasmiinivallankumouksen tapahtumia. Perjantaina 15.7.2011 YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon, tasavallan presidentti Tarja Halonen ja Nokian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila keskustelivat kestävästä kehityksestä.

2010

Viidennen SuomiAreenan 19.-23.7.2010 pääyhteistyökumppanit olivat puolustusministeriö ja puolustusvoimat sekä tietotekniikan keskusliitto FiCom ry jäsenyrityksineen. Keskustelutapahtumien määrä nousi yli sataan.

Keskustelijakaarti ulottui tasavallan presidentti Tarja Halosesta porilaiseen omaishoitajaan. Kesän uutuus oli Raatihuoneen puistoon pystytetty Purje-lava, jolla käytiin eduskuntapuolueiden puheenjohtajatentti. SuomiAreenan kansainvälinen vieras tietotoimisto Al-Jazeeran pääjohtaja Wadah Khanfar pohti yhdessä presidentti Martti Ahtisaaren ja ulkoministeri Alexander Stubbin kanssa median roolia sodassa ja rauhassa. Porin kävelykadulla tehtiin myös historiaa, kun ensimmäisen kerran eduskunnan valiokunta, sosiaali- ja terveysvaliokunta, järjesti avoimen kokouksen kansan keskellä.

2009

15.-19.7.2009 järjestetyssä neljännessä tapahtumassa tilaisuuksia oli 68. Pääyhteistyökumppanit olivat ulkoministeriö ja Suomen Kulttuurirahasto. Ulkoministeriön päätilaisuuksissa olivat puhujina presidentti Martti Ahtisaari ja Nokian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila sekä Financial Timesin vastaava ulkomaantoimittaja Quentin Peel, Frankfurter Allgemeine Zeitungin ulkomaanpäätoimittaja Klaus-Dieter Frankenberger sekä Dagens Nyheterin politiikan päätoimittaja Peter Wolodarski.

Tapahtumassa oli lähes 11 500 kävijää, ja Kansalaistorin yli 30 teltalla tuhansia kävijöitä. Ennen varsinaista SuomiAreenaa järjestettiin maakuntaiskut Raumalla, Eurajoella, Kankaanpäässä, Noormarkussa, Porin torilla, Kokemäellä, Huittisissa ja Harjavallassa.

2008

Vuoden 2008 SuomiAreenalla oli 65 tilaisuutta ja lähes 8000 kävijää. Pääyhteistyökumppaneina olivat RAY ja 450-vuotisjuhliaan viettänyt Pori. Ensimmäistä kertaa järjestetyllä Kansalaistorilla parhaimmillaan 40 järjestöä esitteli toimintaansa.

Keskusteluaiheet vaihtelivat suomalaisten auttamisesta nuorten unelmiin ja suomalaisesta ruuasta turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan. Keskusteluissa mukana olivat tasavallan presidentti Tarja Halonen ja Latvian presidentti Valdis Zatlers. Uudenlaisina oheistapahtumina oli rullaluistelua, yhteislaulua ja kuluttajasuunnistusta keskustassa.

2007

SuomiAreenasta kasvoi kolmipäiväinen tapahtuma vuonna 2007. 18.-20.7.2007 järjestetyssä tapahtumassa tilaisuuksia oli 40. Pääyhteistyökumppaneina olivat Suomen Pankki, Suomen 90-vuotisjuhlatoimikunta sekä EK ja SAK.

Sateisesta ja kylmästä säästä huolimatta keskustelijoita riitti puhumaan terveydenhuollosta, Suomi-kuvasta, Itämerestä, tulopolitiikasta ja suomalaisen työelämän tulevaisuudesta. Tunnetuimmat vieraat olivat Euroopan keskuspankin pääjohtaja Jean-Claude Trichet ja Federal Reserve Bank of Kansas Cityn special advisor Graig S. Hakkio.

2006

Ensimmäinen SuomiAreena järjestettiin 19.-20.7.2006. Tilaisuuksia oli kaikkiaan 25 ja puhetta riitti asuntojen hinnoista eläkkeisiin sekä lasten ja nuorten ylipainosta rasismiin.

Eduskunnan EU:n tulevaisuutta koskenut tapahtuma keräsi lähes 500 kuulijaa, ja sen nimekkäimmät vieraat olivat EU:n komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso ja Viron parlamentin EU-komitean puheenjohtaja Kristiina Ojuland. Kotoista keskustelua väritti puolueiden puheenjohtajien ensimmäinen kesätentti.