Mainos

SuomiAreenaa käynnistämässä olleet kertovat lapsuuden haaveistaan: "Näkemys oli se, että yhteiskunnallisten asioiden kanssa tulen loppuelämäni touhuamaan"

Tulevan kesän SuomiAreenan yhtenä teemana on lasten unelmat. Teeman innoittamana kysyimme SuomiAreenan alkuvaiheessa mukana olleilta Esa Niemiseltä ja Aino-Maija Luukkoselta, mistä he lapsena haaveilivat.

SuomiAreena-idean isä ja kymmenen vuotta tapahtumaa tuottanut Esa Nieminen kertoo, ettei alle 10-vuotiaana vielä pahemmin unelmoinut, sillä hänellä oli kiire elää pikku pojan elämää kotikonnuilla Pohjanmaalla.

– Jotkut kertovat haaveilleensa veturinkuljettajan työstä tai vastaavasta, mutta en minä muista sellaisia haaveita. Olin 8–10-vuotias, joka luki Korkeajännitystä ja lännensarjoja, Nieminen muistelee.

60-luvun loppupuolella, 13-vuotiaana, Niemisen maailmankuva kuitenkin muuttui kertaheitolla. Vahvat yhteiskunnalliset vaikutteet ja rock’n’roll herättivät nuoren miehen haaveilemaan – ja saman tien toteuttamaan – siitä, mikä tuntui tärkeältä. Moni samaan aikaan tapahtunut asia sysäsi nuoren miehen liikkerlle.

– Se oli kuin valo olisi syttynyt. Oli vuosi 1968 – oli Pariisin opiskelijamellakat, Vanhan ylioppilastalon valtaus Helsingissä ja samaan aikaan musiikkitunnilla alettiin kuunnella rockia: Doorsia, Creamia, Jimi Hendrixiä, Nieminen kertoo.

– Hankin poliittisten nuorisojärjestöjen ohjelmia ja luin paljon. Löysin omasta mielestäni minulle sopivimman poliittisen nuorisojärjestön ja heittäydyin koululaispolitiikkaan mukaan.

– Näkemys oli se, että yhteiskunnalliset asiat ovat ne, joiden kanssa tulen loppuelämäni touhuamaan. Kiinnostus on kantanut tänne saakka, Nieminen toteaa.

Hän on muuttanut eläkepäivillään takaisin Pohjanmaalle, jossa on edelleen aktiivinen monella saralla. Yksi tärkeimmistä tehtävistä on ajan viettäminen alle 10-vuotiaiden lastenlasten kanssa.

– Koitan olla kuulevana korvana heille sekä tukea heidän liikuntaan ja taiteisiin liittyviä harrastuksiaan. On mielenkiintoista seurata, miten he jatkavat koulunkäyntiä isoksi kasvettuaan ja mitä tekevät. Isovanhemman rooli on kannustaa ja mahdollistaa.

Porin kaupunginjohtaja ei tiennyt lapsena, että kaupunginjohtajuudestakin olisi voinut unelmoida

Aino-Maija Luukkonen aloitti Porin kaupunginjohtajana muutama vuosi ennen ensimmäistä SuomiAreenaa, joka järjestettiin kesällä 2006. Hän odottaa innolla pääsevänsä kuulemaan ensi kesänä, mistä nykylapset unelmoivat.

– On hienoa kuulla, miltä tulevaisuus näyttää lasten perspektiivistä. On selvää, että nykyajan lapsilla on aivan toisenlaiset lähtökohdat hahmottaa maailmaa kuin meillä oli aikanaan, Luukkonen sanoo.

Aino-Maija Luukkonen vietti lapsuutensa 60-luvulla Pyhämaan silloisessa kunnassa Varsinais-Suomessa. Hän kertoo, ettei lapsena pahemmin haaveillut, mutta yksi haave – tai ehkä enemmänkin kaipuu – Luukkosen lapsuutta kuitenkin leimasi.

– Molemmat vanhempani kuolivat ennen kuin täytin kymmenen vuotta. Sitä tietysti usein toivoin, että he olisivat elossa. Mietin millaista se olisi ollut.

Lapsuutensa ja nuoruutensa Luukkonen eli 60-luvun maalaisyhteiskunnassa, joka oli monin tavoin erilainen kuin 2020-luvun Suomi.

– En tiennyt silloin edes mistä olisin voinut unelmoida, sillä lapsuuden elinympäristö oli hyvin pieni. Yhtenä esimerkkinä tulee mieleen, kun naapuriin tuli televisio, ja menimme sinne kaikki katsomaan sen ajan lastenohjelmaa, Sirkus Papukaijaa. Pelkäsin niin, että minut piti tuoda kesken kaiken kotiin, Luukkonen muistelee.

– Kun tulin vanhemmaksi ja menin Uutenkaupunkiin oppikouluun, opin näkemään, että maailma on laajempi ja tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia. En tosin osannut kuvitellakaan, että minusta tulee joskus vielä kaupunginjohtaja, kun en tiennyt, mikä se sellainen on.

– Maailma on muuttunut todella paljon reilussa 50 vuodessa, hän toteaa.

SuomiAreenan vastaava tuottaja Johanna Tuuri iloitsee siitä, että lasten unelmat -teema tuo lasten äänen kuuluviin ensi kesän SuomiAreenassa.

– Pysähtymällä lasten ja nuorten unelmien äärelle kuulemme heitä, ja he tulevat kuulluksi. Yhteiskunnallinen keskustelu kaipaa jokaisen, myös lasten, raikkaita ajatuksia, Tuuri sanoo.

Suomen suurin yhteiskunnallinen keskustelutapahtuma SuomiAreena järjestetään Porissa 13.-17.7.2020. Ensi kesänä jo 15. kertaa järjestettävän tapahtuman teemat ovat Huomisen rakennuspalikat: kestävä kehitys, kansainvälisyys ja lasten unelmat. SuomiAreenan pääyhteistyökumppaneita ovat Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla ja lastenoikeusjärjestö Plan International Suomi. SuomiAreenan arvot ovat avoimuus, moniääninen keskustelu, tasa-arvo, rohkeus ja rentous.