Mainos

SuomiAreena vaikuttaa: Verkostoituminen helpotti rikostoimittajan arkea ja syvensi ymmärrystä vaikeista aiheista

MTV Uutisten rikostoimittaja Tiia Palmén sai SuomiAreenassa haastateltavistaan enemmän irti kuin kiireisessä uutistyössä yleensä. Muun muassa keskustelut Jari Aarnion asianajajan sekä perheväkivaltaa kokeneen naisen kanssa taustoittivat aiheita syvällisesti sekä helpottivat aiheiden käsittelyä myöhemmin. Palménin kokemukset SuomiAreenasta aloittaa uuden juttusarjan, jossa osallistujat kertovat miten tapahtuma on vaikuttanut heihin. Keräämme SuomiAreena-kävijöiden kokemuksia ja tarinoita pitkin vuotta.

Ehdota meille omaa vaikuttavuustarinaasi

• Sarja kerää osallistujien kokemuksia SuomiAreenan vaikutuksesta kävijöihin ja järjestäjiin.

• Vaikuttavuus on paljon muutakin kuin kävijälukuja ja mainintoja somessa.

• Löysittekö organisaatiollenne esimerkiksi uuden yhteistyökumppanin tai rahoittajan? Puhuuko koko Suomi juuri teidän nostamastanne aloitteesta? Löysitkö uuden työpaikan itsellesi tai työntekijän työpaikallesi? Käytiinkö teidän keskustelutilaisuudessanne ikimuistoinen vääntö, joka muutti lakeja? Saitteko viestinne ja tavoitteenne läpi merkittäville vaikuttajalle? Miten uusi SuomiAreena-kohtaaminen muutti ajatusmaailmaasi?

• Vaikuttavuustarinoita voi ehdottaa meille ympäri vuoden. Juttu voi olla lyhytkin kertomus siitä, miten SuomiAreena vaikutti sinuun tai organisaatioosi.

• Ehdota omaa tarinaasi sähköpostitse: mari.haavisto@mtv.fi

 

Tiia Palménin työ on hektistä uutistoimittajan arkea, jolloin aiheita tulee usein nopealla tahdilla ja kommentit haastateltavilta on saatava tiukassa tahdissa. Toisinaan kommentointiin on aikaa vain muutama minuutti, joten puheluissa keskitytään vain senhetkisen uutisen kannalta olennaiseen.

Viime kesänä ensimmäistä kertaa SuomiAreenassa töitä tehnyt Palmén huomasi, että yhteiskunnallisella kesäfestivaalilla tilanne on toinen. SuomiAreenaa on vuosittain tuottamassa noin 400 erilaista järjestäjätahoa pienistä kansalaisjärjestöistä isoihin yrityksiin. Tästä runsaudesta Palmén bongasi kiinnostavia puhujia, joita hän pystyi kirjaimellisesti nykäisemään hihasta.

Monenlaisissa uutisliemissä keitetty Palmén hämmästyi, miten helppoa hänen oli saada esimerkiksi Viron entinen pääministeri haastatteluun.

– SuomiAreenan alkuun sattui samaan aikaan Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien Donald Trumpin ja Vladimir Putinin vierailu, josta tein juttua uutisiin. Nappasin lennosta Viron entisen pääministeri Taavi Rõivaksen kommentoimaan vierailua. Kysyin siinä samalla häneltä myös Helsingin ja Tallinnan välille suunniteltavasta tunnelista. Eihän tuon tason haastateltavia saa kiinni edes muutaman päivänkään varoitusajalla, Palmén ihmettelee.

Aarnion asianajajan kanssa pitkä juttutuokio

Mieleenpainuva kohtaaminen viime kesältä oli myös Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion puolustusasianajaja Riitta Leppiniemen haastattelu.

– Toki olen ollut Aarnio-keissin tiimoilta yhteydessä Leppiniemeen muutenkin, mutta Porissa istuimme pitkään ja puhuimme aika henkilökohtaisiakin asioita.

Viime vuosina Aarnion tapauksen ympärillä on riittänyt käänteitä, ja niistä uutisoitaessa toimittajat pommittavat Leppiniemeä. Tuomioistuimet antavat päätöksensä usein heti ovet avattuaan, kello kahdeksan aamulla. Samaan aikaan MTV:llä pyörivät Huomenta Suomen Uutiset, joita Palménkin ankkuroi. Ensimmäiset kommentit olisi hyvä saada viimeistään kello yhdeksän uutisiin.

– On suurempi mahdollisuus saada haastattelu suoraan Jari Aarniolta, jos hänen asianajajaansa on suora yhteys. Leppiniemi on kiireinen henkilö, jota kaikki toimittajat tavoittelevat tiettyinä päivinä. Luonnollisesti se helpottaa asioiden hoitamista, kun hänelle voi laittaa suoraan tekstiviestin eikä tarvitse siinä sen pitemmin alkaa selittämään kuka olen ja mistä olen, Palmén sanoo.

Ymmärrys rikoksien taustoista kasvoi

Palmén haastatteli SuomiAreenassa myös kirjailija Laura Mannista, joka oli joutunut perheväkivallan uhriksi.

– Uutisissa sivutaan perheväkivaltaa useinkin, mutta harvemmin kuulee uhrin näkökulmaa niin syvällisesti kuin Mannisen haastattelussa kuulin. Tämänlaiset kohtaamiset eivät välttämättä näy uutisoinnissa suoraan, mutta totta kai se avartaa näkökulmia ja lisää tietoa, kun uhri kertoo, miten hän on tilanteen kokenut ja siitä selvinnyt.

Tapaaminen vankilapsykiatri Hannu Lauerman kanssa antoi puolestaan näkemystä siitä millaisia tekijöitä voi olla vakaviin rikoksiin syyllistyneiden taustalla.

– Puhuimme muun muassa siitä millainen ihminen tappaa toisen ihmisen, mutta pystyy pimittämään teon pitkänkin aikaa.

– Lauerma on myös hyvin kysytty haastateltava, ja hänen tavoittamistaan auttaa, jos hänelle on jäänyt nimeni ja kasvoni mieleen.

Palmén lähtee SuomiAreenaan myös tänä kesänä.

– Vaatimus on, että vähintään yhtä hienot kelit kuin viime kesänä pitää olla, Palmén nauraa.

SuomiAreena kerää vaikuttavuustarinoita ympäri vuoden. Kerro meille, miten SuomiAreena on vaikuttanut sinuun tai organisaatioosi. Ehdota omaa tarinaasi julkaistavaksi sähköpostitse: mari.haavisto@mtv.fi