Mainos

SuomiAreena Goes Tekno esitteli älykkäitä tekoja Suomelle

Teknologiateollisuuden järjestämässä SuomiAreena Goes Tekno -tilaisuudessa etsittiin Älykkäitä tekoja Suomelle. Kolme pitchaajaa otti esiin työelämään, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan sekä digitalisaatioon liittyviä kysymyksiä kansanedustajista koostuvan raadin ruodittaviksi.

Pitchaajina toimivat EM Groupin omistaja ja hallituksen jäsen Marjo Miettinen, Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle sekä Kone Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Jussi Herlin. Raadissa arvioijina olivat Mari-LeenaTalvitie (Kok.), Antti Kaikkonen (Kesk.), Pilvi Torsti (SDP) sekä Ville Niinistö (Vihr.). 

Kilpailukyvyn vaaliminen pitchaajien ykkösaiheena

Marjo Miettinen nosti esiin osaajatarpeen maassamme ja painotti, että ammatilliseen koulutukseen olisi satsattava ja rahoitusta olisi suunnattava yliopistouudistukseen. Miettisen mielestä myös työperäistä maahanmuuttoa olisi helpotettava.

Minna Helle muistutti, että suomalaisen työn on oltava kilpailukykyistä ja järjestöjen asiantuntijuutta olisi hyödynnettävä. Lisäksi hän sanoi työnantajien tekevän työehtosopimuksia, joilla ostetaan työrauhaa. Helteen mukaan tällä hetkellä työrauhaa ostetaan, mutta sitä ei saada. Pelisääntöjä olisi aika uudistaa rajaamalla poliittisten lakkojen käyttöä, jotta tilanne olisi oikeudenmukaisempi yritysten kannalta.

Jussi Herlin nosti myös esiin kilpailukyvyn vaalimisen. Tämän lisäksi hän esitti ehdotuksen tietoministerin pestin perustamisesta Suomeen. Herlinin ehdotuksen mukaan valtioneuvoston kanslian alla oleva tietoministeri olisi vastuussa digitalisaatiosta ja tietopolitiikasta.

Raatilaiset olivat myötämielisiä monille pitchaajien esittämille ajatuksille, erityisesti koulutukseen panostamisen tärkeyteen raati tuntui suhtautuvan vakavasti. 

Suomen edusta empatiataitohin

Tilaisuuden päätteeksi pidettiin kaksi keynote-puheenvuoroa. Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa rohkaisi tarttumaan uuteen, eikä tarrautumaan menneisyyteen. Hän herätteli yleisöä pohtimaan, olisiko Suomen etu unohtaa Suomen etu ja ajatella Euroopan etua, joka on yhtä kuin Suomen etu.

Aivotutkija Katri Saarikivi painotti puheessaan empatian merkitystä. Hän kertoi ihmiskeskeisyyden johtavan tutkitusti parempaan tuottavuuteen. Hyvin monessa tiimissä ihmisten empatiataidot ennustavat sitä, saadaanko hyviä tuloksia aikaan. Saarikiven mukaan empatia on ihmistajua, kokoelma taitoja, jolla ymmärrämme toisia ihmisiä paremmin.

Tilaisuuden juonsi MTV Uutisten ankkuri ja toimittaja Jaakko Loikkanen.