Mainos

OAJ:n pop up -koulu oli jättimenestys SuomiAreenassa – Paula Risikko innostui tuomaan koulun myös eduskuntaan

SuomiAreenan pop up -koulusta innostunut sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikko halusi tuoda koulun myös eduskuntaan tänä syksynä. Hän oli vaikuttunut siitä, kuinka konkreettisesti koulun arkeen tutustumalla ihmisten käsitys koulusta muuttui.

Syksyn pop up -koulussa kansanedustajat pääsivät muun muassa soittamaan lyömäsoittimia musiikintunnilla ja osallistumaan sähköiseen ylioppilaskirjoitukseen. Paula Risikko oli eduskunnan koulussa mukana yhtä aktiivisena ”oppilaana” kuin kesälläkin.

– On tärkeää, että eduskunnassa, tiedetään, mitä nykykoulu on, muuten ei voida tehdä viisaita päätöksiä. Koulutuksen laatu lähtee hyvästä opettajasta, Risikko sanoi.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:ssa oltiin jopa hieman hämmentyneitä SuomiAreenan pop up -koulun saamasta suosiosta. Paikalle Porin lyseoon tuli peräti kaksituhatta vierasta, ja käytävillä sekä luokissa oli välillä tungosta. Vieraat osallistuivat tunneille, ja pääsivät mukaan moniin elämyksiin kuten selvittämään tiensä ulos historia-aiheisesta pakohuoneesta.

OAJ:n viestintäjohtaja Hanna Ottmanin mukaan SuomiAreenan kouluinnostus oli käsin kosketeltavaa.

– Moni sanoi käsityksensä muuttuneen perusteellisesti sekä nykykoulusta että opettajan työstä – ja moni harmitteli, ettei voi palata koulunpenkille, niin inspiroivaa ja kannustavan opetus oli, Ottman sanoo

Ottmanin mukaan tapahtumalla haluttiin päivittää ihmisten käsityksiä koulusta vastaamaan paremmin nykymaailmaa.

– Lähes kaikilla ihmisillä on mielipide koulusta, mutta käsitys perustuu usein omiin kokemuksiin ehkä vuosikymmenien takaa. Oppilaitosten arki kaikilla koulutuksen asteilla on kovin erilaista nyt kuin vaikkapa vain 10 vuotta sitten.

– Halusimme esitellä SuomiAreenassa nykykoulun ja opettajien työn. Kun itse kokee, mitä nykykoulu on, se tarjoaa kaikille paremmat eväät keskustella siitä, millaista koulutuksemme tulee olla tulevaisuudessa, Ottman sanoo.

SuomiAreenan pop up -koulussa ylivoimaisesti suosituin tapahtuma oli kouluruokailu. Ruokalassa tarjoiltiin parin tunnin ajan maksutonta kouluruokaa, joka on suomalainen innovaatio 70 vuoden takaa. Perunamuussi ja makkara maistuivat yli 500 kävijälle. 

Katso alta miten OAJ:n pop up -koulu otettiin vastaan eduskunnassa